Son günlerde gündemi oldukça meşgul eden Greta ve başlattığı protestolar hakkında içimdekileri paylaşmak istiyorum. Belki bu adı daha önce hiç duymadınız, belki de bunca dert varken iklim tartışmayı saçma bulanlardansanız, olsun. Mevzu kaçmasın yeter.
Bir sene önceye gidelim. 15 yaşındaki Greta, bir Cuma İsveç Parlementosu önünde iklim değişikliği adına aksiyon alınması için okulu kırıp tek başına eyleme başlar. Eylemi, ilk desteğini kendi akranlarından alır ve böylece #schoolstrike4climate hareketi başlar.
Son 1 senedir dünyanın farklı yerlerinde çocuklar, Cuma günleri okulu kırmaya ailelerini ikna edip toplaşarak lokal eylemlerini sürdürüyorlardı. Geçtiğimiz hafta ise bu lokal eylemlerin ilk global dışavurumuna şahit olduk. Son olmayacağına da emin olabilirsiniz. #FridayForFuture
Gelelim, herkesin konuştuğu 16 yaşındaki Asperger sendromlu ‘seçici dilsiz’ çocuğun “sorumsuz anne babası”, “PR çalışması” gibi ithamlarla nasıl bir cahil turnusoluna dönüştürüldüğüne. Birçok kişi onu birkaç gün önce yaptığı #GlobalActionSummit konuşmasıyla tanıdı.
Şunun fark edilmesini çok isterdim: Greta, bir lider veya bir konuşmacı değil. O bir aktivist, geçen hafta oturduğu o koltuğa da eylemleri sayesinde geldi – üstelik okyanusu bir yelkeniyle geçerek. Dilerdim ki, araştıran bir millet olalım, eleştirmeden anlamaya, anlamlandırmaya çalışalım, en azından önce kimi eleştirdiğimize bakalım…Google’a bir kere Asperger Sendromu yazmış olsaydınız keşke. Gerçi mesele zaten bunların hiçbiri değil! Bütün bu gereksiz detaylarla gündeme alternatif gündem yaratırken asıl tartışmamız gereken meseleyi o kadar büyük kaçırıyoruz ki. Eğer bir gün para/güç hırsı insanlığımıza yenilirse tarih Greta’nın adını birçok dünya liderinden daha büyük harflerle yazacak. Dünyanın dört bir yanında çocuklar büyüklere bir şeyler anlatmaya çalışıyorlar ve tarihte bu daha önce hiç yaşanmadı. Çocuk eliyle yaratılan ilk isyana tanıklık ediyoruz ve bu isyanın sembolü 16 yaşında Asperger sendromlu bir kız çocuğu. Nereli olduğunun da zerre önemi yok. Araya bir parantez açarak yeni nesillerin dünyanın tek umudu olduğu konusunda hemfikir olduğumuza emin olmak isterim. Büyüklerinin hatalarını görebilen, üzerine düşünen ve iyileştirmek için harekete geçen bir nesille karşı karşıyayız.
O yüzden şimdi bu çocuğa kulak vermek zorundasınız çünkü sahip çıktığı hepimizin geleceği. İstediğiniz kadar güzel, zengin, başarılı vs olun, sağlıklı değilseniz bunların hiçbirinin bir anlamı kalmaz. Tadı da çıkmaz. İklim de Dünya’nın sağlığı işte! Eğer Dünya’ya, O’nun kendini iyileştirmesine izin vermemecesine zarar vermeye devam edersek bu hepimizin sonu olacak. DURUM CİDDİ. Farkında olmayanlara da kızmıyorum, global düzeydeki eylemlerin ana hedefi de bu ya zaten: farkındalık yaratarak kamuoyu baskısıyla devletleri, Dünya’ya verdiğimiz zararı dürüstçe açıklamaya ve harekete geçmeye zorlamak. Bunları konuşalım… Mesele gezegenle bizim aramızda, insanlığımız ve insanoğlu olarak varoluşumuzla ilgili. Ne zarar veriyoruz, ne kadar vaktimiz kaldı, olası sonuçlar neler, nasıl daha sürdürülebilir hayatlar yaşarız, birey olarak ne yapabiliriz, bunu toplumla nasıl paylaşırız…bunları konuşalım…
Yargılamak çok kolay, emek isteyen iyileştirmek. İyiye odaklandığımız her an Dünya daha yaşanabilir bir gezegen haline gelecek ve bunu kimse tek başına başaramaz. Greta’nın da dediği gibi* tarihteki bütün değişimleri sıradan insanlar başlattı. Dinlemediyseniz The 1975 grubunun aynı isimli şarkısını buraya bırakıyorum: Greta’nın kendi sesinden manifestosu, son cümlesiyle global örgütlenmeyi başlatan bir başkaldırı mektubu – bir isyan çağrısı.
Şahsen sevene her gün Sevgililer Günü diye düşünsem de, malum gün yaklaşıyor ve “sevgilime ne hediye alacağım” sorusu çoğunuzun kafasında dönmeye başladı, biliyorum. Hediye seçmek zaten hali hazırda zor bir durum, hele ki değer verdiğimiz, herşeyin en iyisini istediğimiz biri söz konusu olunca, gel de bul bakalım. O halde sorunsalımız belli, shipping için daha da geç kalınmadan bu […]
Yeni yıl yaklaşırken adet, o senenin albümlerini değerlendirmektir aslında ama ben sizinle çıkış tarihlerine takılmadan 2017’de en çok dinlediklerimi paylaşmak istiyorum. Cesur bir seneydi kendi adıma, 3 ülke bir sürü şehir değiştirdim. Nerede, ne yaptığımdan bağımsız bütün sevdiklerime uzak oluşuma inat, müzik her zaman olduğu gibi hep benimleydi. Lise yıllarımdan kalma bir alışkanlık; uzun yollara […]