Dijitalin hayatımıza gerçekten ve çıkmamak üzere girişinden sonraki hayatımıza farklı bir gözle bakabilmemiz misyonuyla hayata geçirilmiş “Dijital Sonrası Tarihçeler: 1960’lar ve 1970’lerin Medya sanatından Kesitler” sergisi 21 Şubat 2015‘e kadar Akbank Beyoğlu Sanat‘ta gezilebilir.
Sergi, dijitalin hayatımıza girişinin en başından, ilk girişimler, ilk sanatsal ürünlerden,1960’lar ve 1970’lerden başlayarak, her bir etkinlikle, her bir araştırma ya da sanat ürünüyle yazılan ve içinde yaşadığımız paradigmanın parçaları olan tarihçeleri bugünden bakarak okumaya çalışıyor.
Serginin iki ana ekseni var. Birincisi “9 Gece: Tiyatro ve Mühendislik” 1966 yılında New York’da, Regiment Armory binasında 9 gece süren bir dizi gösteriye yoğunlaşıyor. On sanatçının performanslarından oluşan etkinlik, birçok bakımdan bir ilk ve sanat-ve-teknoloji alanı için bir kilometre taşı olma özelliği taşıyor. İkincisi ise; Yeni Eğilimler Hareketi’nin (New Tendencies) 1968-69 ve 1973 yıllarında Zagreb’de gerçekleşen 4. ve 5. sergilerine yoğunlaşıyor. Oldukça erken bir dönemde ve göreli olarak periferide ortaya çıkan bu iki öncü sergi ve çevresinde yarattığı tartışma, bir sanat medyumu olarak bilgisayarın rüştünü ispatlamasını sağlıyor. Sergi, MSU – Zagreb Çağdaş Sanat Müzesi, uluslararası koleksiyonerler ve özel arşivlerle işbirliği ile Waldemar Cordeiro, Gustav Metzger, Vladimir Bonačić, Frieder Nake‘nin de arasında olduğu (Yeni) Eğilimler hareketinde katılmış birçok sanatçının erken dönem özgün dijital sanat işlerini sunuyor.
Remko Scha‘nın Vietnam Savaşı’nı protesto eden “Katil Nixon” başlıklı 1969 tarihli enstalasyonu bu sergide ilk kez gerçekleştirilerek izleyici önüne çıkıyor. Kamusal sergilenişinden 35 yıl sonra Michel Fahres’in 1979 tarihli işi Mobilodrom – ” çevresel verilere göre müzik yapan araç” multimedya dökümentasyon olarak sunuluyor.
Serginin büyük bir bölümünü kaplayan Off-Line Medya Köşesi ise, geniş bir kitap koleksiyonundan 30 yıllık Transmediale ve Arts Electronica kataloglarına, Neural dergisinin tüm sayılarına, Mediamaticdergisinin koleksiyon değerine ulaşan tüm sayılarına kadar, medya alanında geniş bir kaynak sunuyor. Edward Shanken’in “Sanat ve Elektronik Medya” kitabının online eşlikçisi ve açık yapısıyla giderek büyüyen bir medya arşivi olan artelectronicmedia.com‘u elbirliğiyle çevirerek ve özgün içerik girerek Türkçeleştiriyor ve zenginleştiriyor.
Kaynak: https://www.akbanksanat.com/akbank-sanat-beyoglu/sergi/